Etsi sivultamme

Autourheilun ykköslajin vedonlyönti

Vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat kiehtoneet ihmisiä lähes iät ja ajat. Nämä ovat autourheilun keskeisimpiä ominaisuuksia, joten ei ole ihme, että sen kuningaslaji Formula 1 on ollut suosittua pitkään. Sen parissa voi lyödä myös vetoa ja F1-vedonlyönti on ollut suosittua myös Suomessa.

Formuloilla on pitkät perinteet ja kilpailut ovat ottaneet huimia harppauksia alkuperäisestä muodostaan. Sen parissa on lyöty myös paljon vetoa ja suomalaisia vedonlyönnin harrastajia lienee kiinnostanut etenkin monet kotimaiset tähtikuskit.

F1-vedonlyönti lukeutuu suosituimpien vedonlyöntilajien joukkoon sekä meillä että maailmalla ja kisaviikonloput täyttyvät jännittävistä hetkistä. Parin päivän aikana voi jännittää livevedonlyönnin keinoin aika-ajojen parissa sekä itse sunnuntaina järjestettävästä pääkilpailusta.

Suomi on tunnetusti saanut osakseen paljon menestystä formuloissa ja lukuisten maailmanmestaruuksien siivittämänä sen suosio on pysynyt korkealla vuosikymmenien ajan. Suosio on kiitänyt myös vedonlyöntiin, josta formuloiden kannalta löytyy muutamia mielenkiintoisia erityispiirteitä.

Formula 1 ja siihen liittyvä F1-vedonlyönti eroaa esimerkiksi palloilulajeihin kohdistuvasta vedonlyönnistä siten, että kisaviikonlopun aikana seurataan kahta eri kilpailua. Ensimmäiseksi nopeutta mitataan lauantain aika-ajoissa, joissa voittoon kiitää kilpailija, joka on ajanut nopeimman kierroksen viimeisessä osiossa.

Aika-ajot sisältävät yhteensä kolme osiota, joista ensimmäisen osion jälkeen putoaa viisi heikointa. Sen jälkeen aloitetaan puhtaalta pöydältä, kunnes toisen osion jälkeen pudotetaan toiset viisi heikointa ajajaa. Kolmannessa osiossa jäljellä on kymmenen kilpailijaa, jotka pyrkivät ajamaan nopeinten kyseisellä kierroksella. Aika-ajot ovat tärkeät kisat siinäkin mielessä, että niiden perusteella ratkaistaan autoilijoiden järjestys sunnuntain kilpailun lähtöruudukossa.

Sekä lauantain aika-ajoissa että sunnuntain kilpailuissa menestyvät useimmiten samat kilpailijat talleineen, mutta kokonaisuus sisältää paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Osa pärjää nimittäin paremmin yhden nopean kierroksen aika-ajoissa, kun taas toiset saattavat menestyä selkeämmin sunnuntain varsinaisissa kilpailuissa, jossa ajetaan peräkkäin useita kymmeniä kierroksia.

Menestymiseen vaikuttavat tämän lisäksi toki muutkin asiat, esimerkiksi rataprofiilit ja sääolosuhteet. Jos olet kiinnostunut vedonlyönnistä yleisesti, siirry tälle sivulle.

F1 ja Suomi

Formuloilla ja sitä mukaa F1-vedonlyönnillä on ollut monelle suomalaiselle erityinen suhde, koska maastamme on lähtöisin poikkeuksellisen paljon menestyneitä, maailmalla mainetta niittäneitä formulakuskeja. Suomen menestystaipaleen aloitti aikoinaan Keijo “Keke” Rosberg, joka on ajanut ensimmäisenä suomalaisena kohti F1:n maailmanmestaruutta.

Rosrberg ajoi ensimmäiset F1-kisansa vuonna 1978, jolloin hän eteni autourheilun ykkösluokkaan Formula 2 -sarjasta. Ensimmäiset neljä kautta eivät kantaneet vielä menestystä, mutta 1982 kaudella hän ajoi Williams-tallin alaisuudessa ja voitti sen siivittämänä maailmanmestaruuden.

Mestaruuden jälkeen hän viihtyi F1-kisojen kilparadoilla vielä neljä kautta, kunnes siirtyi urheilu- ja vakioautoluokkiin. Rosberg muistetaan aggressiivisesta ajotyylistään, jossa nähtiin esimerkiksi sivuluisuja ja radan reunakivetysten yliajamista. Nykyään hänet nostetaan esille F1-maailmanmestareiden uuteen Motorsport Hall of Fame -kunniagalleriaan, jossa muita suomalaisia ovat Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen.

Rosbergin perheen formulamenestys ei kohdistu ainoastaan isään, vaan Keke Rosbergin poika, Nico Rosberg on ollut niin ikään varsin ansiokas F1-kuski. Hän voitti nimittäin F1-mestaruuden vuonna 2016. Vaikka hän omaa suomen kansalaisuuden, edusti hän tuolloin toisen maan kansalaisuuttaan, Saksaa.

Formulat saivat suurta suosiota osakseen viimeistään Mika Häkkisen menestyksen myötä. Flying Finn -nimitystä kantava Häkkinen on voittanut F1-urallaan kaksi mestaruutta. Jännitystä koettiin kaudella 1998, kun Häkkinen taisteli mestaruudesta Michael Schumacheria vastaan, jolloin kausi päättyi Häkkisen mestaruuteen. Toisen mestaruuden hän sai heti kauden perään vuonna 1999, jolloin niin ikään koettiin suuntaan ja toiseen kääntyviä hetkiä.

Kaikkien aikojen menestynein suomalainen F1-kuski on Kimi Räikkönen, joka on niittänyt mainetta maailmallaan upeilla ajotaidoillaan ja kylmän viileällä luonteellaan. Ice Maniksi kutsuttu Räikkönen on tehnyt formuloissa ikimuistoisen uran, jossa urheiluyleisö on hämmästellyt sekä hänen loistavia ajotaitojaan, upeita saavutuksia että myös omalaatuista persoonaansa, jonka on voitu havaita esimerkiksi haastatteluissa. Räikkönen ilmoitti lopettavansa uransa vuonna 2021 ja uran jälkeen hän jää taatusti historiaan yhtenä menestyneimpänä ja tunnetuimpana suomalaisena maailmassa.

Mitä ottaa huomioon veikkauksesta F1?

Formula 1 -vedonlyönnissä pitää ottaa huomioon useita asioita, jotta vedonlyönti olisi mahdollisimman kannattavaa ja antoisaa. Pelkät vihjeet ja tuloksien tarkistaminen eivät lennä puusta pidemmälle, vaan pitkällä matkalla F1-veikkaajan pitää tehdä töitä mahdollisen menestyksen eteen.

Tärkein seikka formuloissa on tallien voimasuhteet, jotka ovat karkeasti sanottuna jakautunut kolmeen osaan. Parhaat tallit suorituskyvyltään ovat olleet Mercedes, Ferrari ja Red Bull. Formula 1 –tallit ovat nykyään miljoonaluokan yrityksiä, jossa tehdään kaikki viimeisten kymmenysten ja sadasosien puristamiseksi pois kierrosajasta.

Kuljettajien taidoilla on luonnollisesti eronsa ja arvostuksen voi havaita suoraan palkkauksessa. Suurimmat tähdet tienaavat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa, kun taas jotkut joutuvat maksamaan itse pääsystä Formula 1 -sarjaan. Kuljettajien taitoja on kuitenkin hankalaa vertailla, koska saatavilla oleva kalusto poikkeaa kuljettajien kesken. Ainoa tapa vertailla asiaa selkeästi on tutkailla tallikaverien taitoja.

Formulat poikkeavat siinäkin mielessä muista urheilulajeista, että kilpa-areenan kunnolla on suuri vaikutus suoritustasoon. Jos rata on huonokuntoinen, muuttuvat autot herkemmiksi keskeyttämisille, jolloin auton luotettavuutta aletaan arvostaa enemmän. Huonokuntoinen rata vaikuttaa auttamatta renkaidenkin kuntoon. Radan kuntoa merkittävästi enemmänkin vaikuttaa sääolosuhteet ja esimerkiksi kilpaileminen sateella antaa omanlaisensa olosuhteensa kilpailuille.

Mistä lyödä vetoa F1-lajissa

Kuten aikaisemmin mainittiin, Formula 1 ja siihen liittyvä vedonlyönti poikkeaa monella tapaa muusta urheilusta ja erityisen siitä tekee muun muassa se, että kisaviikonloppuun sisältyy kaksi erilaista kilpailua. Aika-ajot ja itse sunnuntain kilpailu tuovat kumpainenkin oman jännityksensä ja niistä voi lyödä vetoa.

Formula 1 -vedonlyöntiin sisältyy monentyyppistä vetotyyppiä, joihin veikkaajana sinun kannattaa tutustua. Vetotyyppien rinnalle kannattaa tarkistaa asiantuntevat ja laadukkaat F1-vetovihjeet ja luonnollisesti kartuttaa mahdollisimman paljon tietämystä lajista ja siihen liittyvistä osatekijöistä. Alla kerromme tyypillisimmät vetotyypit Formula 1 -vedonlyönnissä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä ovat duovedot?

Duovedot ovat samankaltaisia kuin voittajavedot, mutta siinä veikataan aika-ajon tai itse kilpailun kahta nopeinta kuljettajaa oikeassa järjestyksessä. Tämä on huomattavasti vaikeampaa kuin pelkän voittajan veikkaaminen, vaikka realistisia ehdokkaita on tarjolla niukasti. Tämä tilanne nostaa kuitenkin kertoimiakin samassa suhteessa.

Mitä ovat triplavedot?

Triplavedoissa veikataan puolestaan jopa kilpailun kolmea nopeinta kuljettajaa. Tämä pitää tietysti tehdä oikeassa järjestyksessä. Pelimuoto sisältää usein melko oivallisia kertoimia, koska siinä periaatteessa veikataan kolmea kohdetta. Kolmen kisaajan veikkaaminen voi olla mielenkiintoista siinäkin mielessä, että kolmospaikalle voi nousta joskus yllättäviäkin nimiä, jolloin mahdollisesti toteutunut kerroin voi nousta suureksi.

Mitä ovat kausivedot?

Kausivedot tuovat omanlaisensa ulottuvuuden Formula 1 -vedonlyöntiin, jossa lyödään yksinkertaisimmillaan vetoa F1-maailmanmestarista. Se kattaa alleen myös monta muuta vetoa, jossa voit esimerkiksi veikata pisteiden määrää, jota mestaruuden voittava kuski on saanut.

Mitä ovat tallivedot?

Tallivedoissa veikataan tallien voimasuhteita ja niissä voi lyödä periaatteessa samanlaisia vetoja, kuin kuljettajien kohdalla. Pelkkä voittajaveto vähentää luonnollisesti suosikkien määrää entisestään, mutta esimerkiksi triplavedon kohdalla löytyy sopivasti haastetta, kun pelattavana on vain tallit. Lisäksi sinulla on mahdollisuus lyödä vetoa eri tallien saavuttamista pisteistä ja ne voivat liittyä joko yksittäiseen kilpailuun tai koko kauteen.

Mitä ovat kuljettajakohtaiset erikoisvedot?

Kuljettajakohtaisia erikoisvetoja on monenlaisia ja niissä voidaan veikata esimerkiksi kuskin saavuttamien voittojen tai palkintopallisijoitusten määrää. Voit veikata myös vaikkapa keskeytyksiä. Sinulla on veikattavana myös kuskin sijoitusta yksittäisessä kisassa ja voit vertailla sitä muihinkin kuskeihin.

Enemmän tietoa ja hyvät tipit

Haluamme tarjota sinulle asiantuntevia ja laadukkaita Formula 1 –sarjaan liittyvää tietoa ja vedonlyöntivihjeitä. Saat meiltä hyödyllistä tietoa formuloista ja siihen liittyvistä lukuisista huomioon otettavista seikoista. Huomioimme monipuolisesti formuloiden eri seikat, joiden perusteella muodostamme parhaat F1-vihjeet.

Jos olet kokenut vedonlyöjä ja formulat kiertävät melkein veressäsi, voit saada meiltä tukea vihjepäätöksiisi. Jos olet vastaavasti aloitteleva vedonlyöjä, suosittelemme sinua tutustumaan rauhassa tähän autourheilun kuninkuuslajiin ja kokeilla maltillisesti F1-vedonlyöntiä. Saat hyödyllistä apua vedonlyöntiisi formulavihjeistä.

Kirjoittanut Saari Kalle

Vedonlyönnin ammattilainen monen vuoden kokemuksella. "Vedonlyönti on oiva tapa lisätä jännitystä lempilajin seuraamiseen ja pienellä taustatyöllä jopa kannattavaa aika ajoin" -Kalle

Sivustomme käyttää evästeitä yksilöintiin ja parantaaksemme sivuston käyttökokemusta. Lue lisää

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close