Home » vastuullinen pelaaminen
Saari Kalle

Vastuullinen pelaaminen tarkoittaa sitä, että et koskaan pelaa enempää kuin mihin sinulla on oikeasti varaa. On myös hyvä tarkkailla omaa pelaamista, ja jos huomaa sen vaikuttavan sosiaaliseen elämään tai talouteen negatiivisesti, on tullut aika painaa jarrua. Vastuulliseen pelaamiseen sitoutuneet vedonlyöntisivustot myös tarjoavat pelaajille runsain määrin erilaisia työkaluja joiden avulla omaa pelaamista on helppoa hallinnoida. 

Vastuullisesti toteutettu vedonlyönti tuo jännitystä ja yleensä myös mukavia onnistumisen tunteita, jotka tuovat lempilajin seuraamiseen pientä ekstraa mukanaan. 

Myös me haluamme mahdollistaa kaiken mahdollisen avun, niin että vedonlyönti pysyy viihteenä, eikä aiheuta haittavaikutuksia omaan tai läheisten elämään. 

Peliongelma on vakavasti otettava asia, jonka jokainen pelaaja kokee henkilökohtaisesti ja hyvin eri tavoin. Jos huomaat miettiväsi kuinka rahoittaa seuraava veto, tai alat tinkimään elämän peruskuluista rahoittaaksesi pelaamista, on aika miettiä tarkoin onko kyse enää viihteestä, vai onko pelaamisesta muodostunut ongelmallista. 

Kun vedonlyönti pidetään viihteenä, et vain suojele itseäsi, suojelet myös läheisiäsi. Peliongelma nimittäin  vaikuttaa tutkitusti myös siitä kärsivän henkilön läheisiin suuresti. 

Monet vedonlyöntisivut siis tarjoavat useita vastuullisen pelaamisen työkaluja, jotka ovat tarkoitettu edistämään pelaamisen pysymistä vastuullisena. Tarvittaessa voit myös rajoittaa tai jopa keskeyttää pelaamisen kokonaan tai tietyksi määräajaksi. 

Avun hakeminen ei ole koskaan turhaa. Kannattaa myös muistaa, että peliongelma ei ilmesty hetkessä ja harvoin henkilö huomaa sen kehittymisen ennen kuin negatiiviset vaikutukset ovat jo olemassa. Tästä syystä pienikin epäily oikeuttaa avun pyytämiseen, ja kaikki työkalut sekä yhteydenotot hoidetaan täysin nimettömänä, niin että asia pysyy yksityisenä. 

Talletusraja: Voit itse määrittää euromääräisen rajan, kuinka paljon voit tallettaa vedonlyöntisivustolle tietyn ajanjakson (esimerkiksi viikon, kuukauden tai kahden kuukauden) aikana. Kun raja on täynnä, ei vedonlyöntisivusto hyväksy talletuksia ennen kuin itse määrittelemäsi ajanjakso on kulunut.

Panostusraja: Voit määrittää, kuinka paljon voit panostaa vedonlyöntisivustolle tietyn ajanjakson sisällä. Panostukseen ei vaikuta voitatko vai häviätkö panostuksen.

Istuntorajoitus: Tämän avulla voit määrittää, kuinka kauan voit pelata esimerkiksi päivässä tai viikossa.

Tappioraja: Tappiorajalla määrität summan, jonka voit turvallisesti hävitä vedonlyöntisivustolle. Rajan tullessa vastaan, vedonlyöntisivusto estää betsaamisesi.

Suomalaisille on tarjolla kolme hyödyllistä sivustoa, joilta voit saada apua, mikäli sinusta tuntuu, että sinulle on kehkeytymässä tai on jo kehittynyt peliongelma:

Peluuri Netissä toimiva sivusto, joka kuuluu Helsingin peliklinikkaan. Nettisivuilta löydät kattavasti tietoa ongelmapelaamisesta. Peluuri tarjoaa auttavan live-chatin ja puhelimen (0800 100 101)

Nimettömät pelurit-sivusto tarjoaa vertaistukea ongelmapelaajille. Täällä voit täyttää esimerkiksi itsearviointitestin, jonka avulla saat hyödyllistä tietoa siitä, oletko niin sanotussa riskiryhmässä. Nimettömät pelurit järjestävät myös kokouksia, joihin kuka tahansa voi osallistua.

Tiltti on palvelu, joka tarjoaa apua uhkapelaamisesta kärsiville henkilöille. Se yhdistää sekä ammattiavun että vertaistuen. Tiltti järjestää satunnaisesti tapaamisia, joihin kuka vain voi tulla keskustelemaan.

Saari Kalle
Saari Kalle

Vedonlyönnin ammattilainen monen vuoden kokemuksella. "Vedonlyönti on oiva tapa lisätä jännitystä lempilajin seuraamiseen ja pienellä taustatyöllä jopa kannattavaa aika ajoin" -Kalle